Maak kennis met

Frequently Asked Questions

Een domme vraag bestaat niet, zeker niet als het om jouw gezondheid gaat. Hier zijn enkele van onze veel gestelde vragen. 
Staat jouw vraag er niet bij, stuur ons een bericht.

FAQ Infrarood Sauna

Infrarood is een onzichtbare golflengte van licht (ervaren als warmte) dat het vermogen heeft om veilig door te dringen in jouw lichaam op cellulair niveau en de temperatuur van het lichaam te verhogen. Elke golflengte van het volledige spectrum (Ver, Midden, Dichtbij) richt zich op verschillende delen van het lichaam om specifieke gezondheidsvoordelen te produceren:

De verre golflengte is de langste golflengte, gericht op vastzittende gifstoffen in het lichaam die door de infrarode warmte worden afgebroken. Eenmaal afgebroken, zijn ze nu vrij om te worden uitgezweet, de natuurlijke manier van het lichaam om gifstoffen af te voeren.

De middelste golflengte, de op één na langste golflengte, richt zich op spier- en gewrichtsweefsel – vermindert ontstekingen en verhoogt de buigzaamheid. Dit resulteert in verlichting van pijn en helpt bij fysieke prestaties. Het wordt vaak aanbevolen door fysiotherapeuten en is een effectieve therapie voor sporters of mensen die herstellen.

De dichtbij-golflengte, de kortste golflengte, richt de huid – verhogend collageen, bevorderend huidcelverjonging, en helpend in fijne lijnen en rimpelvermindering. Deze specifieke golflengte heeft als grote voordeel dat het de huid zichtbaar verjongt (anti aging) en is ook efficiënt voor zij die chirurgische littekens hebben.

Naast deze voordelen voor de gezondheid, zorgt het volledige spectrum van infrarood technologie ook voor een uitgebreide reeks van andere voordelen, waaronder gewichtsverlies, verlaagde bloeddruk, en een gezonde, stralende huid. Plus, wanneer je lichaam goed ontgift is, gaat je hele interne Ecosysteem veel makkelijker en efficiënter functioneren en stromen. Het is een geweldig domino-effect van verbeterde gezondheid.

Professionals in de gezondheidszorg maken al jaren gebruik van Far infrarood technologie. Ben je ooit naar een fysiotherapeut gegaan met een verstuiking en ze zetten er een rode warmtelamp op? Dat is infrarood. Infrarood wordt ook veel gebruikt in brandwondenafdelingen om de genezing te versnellen en in couveuses van ziekenhuisbaby’s. Far infrarood komt uit het veiligste deel van het zonnespectrum en is ook iets dat ons warme lichaam zelf produceert.

Infrarood warmte is zeer zacht. Het is net alsof je op een warme dag in de zon ligt en de warmte tot in de kern van jouw lichaam voelt doordringen. In tegenstelling tot traditionele hete steen- of stoomsauna’s, die een temperatuur van 82 °C tot 105 °C kunnen bereiken, is infraroodwarmte effectief bij een meer comfortabele temperatuur, tussen 38 °C en 55 °C. Traditionele sauna’s verwarmen de lucht in plaats van het lichaam zelf. Omdat infrarood warmte het lichaam binnendringt in plaats van alleen de oppervlakte van de huid te verwarmen, zijn infrarood sauna’s zeven keer effectiever dan traditionele sauna’s bij het ontgiften. Door de kerntemperatuur van het lichaam te verhogen, kunnen infrarood sauna’s een zweet produceren dat voor 20% uit gifstoffen bestaat, in tegenstelling tot slechts 3% gifstoffen bij een traditionele sauna.

Nee, je kan niet verbranden in een infrarood sauna – al het leven heeft FIR warmte van de zon nodig. FIR warmte is geen ultraviolette straling maar een smalle band van energie binnen het 8 tot 14 micron niveau. Dit type energie dringt 3,8 cm tot 5 cm diep in het lichaam door. De zon is de primaire bron van stralingsenergie, maar niet al deze energie is heilzaam. Zonlicht bevat ook schadelijke ultraviolette stralen die niet aanwezig zijn in de Far Infrarood Sauna. FIR warmte biedt de gezonde voordelen van natuurlijk zonlicht zonder de gevaarlijke effecten van ultraviolette stralen.

Je bent welkom om te dragen wat je comfortabel vindt tijdens jouw sessie. Het is aan jou. De meeste klanten gaan liever naakt, terwijl sommigen liever badkleding dragen. Hoe dan ook, handdoeken moeten op de bank worden gelegd, en schoenen zijn ten strengste verboden. Je krijgt een handdoek, maar als je er de voorkeur aan geeft jouw eigen handdoek mee te brengen, is dat ook prima.

De infrarood werkt nog 20 min door in het lichaam, waardoor het zonde  is om direct te douchen. Natuurlijk hebben we voldoende mogelijkheden om je op te frissen na een saunasessie. Wil je toch afspoelen? Er is een douche aanwezig. 

Wij vragen je om gehydrateerd aan te komen voorafgaand aan jouw sessie (ongeveer 1 liter 1 uur voor jouw sessie is voldoende). We vragen je een gezondheidsverklaring af te leggen voordat je de sauna ingaat. Je kleedt je uit en gaat de sauna in (die al voorverwarmd is). Je krijgt water, een handdoek en instructies over het gebruik van de sauna. Op dat moment ga je in de sauna zitten en begint het opwarmingsproces. Je kan het licht aan of uit zetten, naar muziek luisteren of zelfs een boek lezen. Sommige mensen kiezen ervoor om gewoon stil te zijn en te mediteren terwijl ze een behandeling ondergaan, onze sauna’s zijn ruim genoeg om wat zachte yoga te doen of te stretchen.

Het voelt heerlijk. Je voelt je ontspannen, herboren en opgefrist. Je kan wat kan wat na-zweten omdat uw temperatuur is verhoogd, zorg ervoor dat je comfortabele kleding draagt om na afloop te dragen. Het kan lastig zijn om een panty aan te krijgen!

Sommige mensen die gewend zijn aan detoxen, sauna’s en/of veel zweten, zullen van het begin tot het einde van de sessie zweten. Anderen die het niet gewend zijn, hebben misschien 10-20 minuten nodig in de hitte van de sauna voordat ze beginnen te zweten. Maar uiteindelijk zweet iedereen en zweet veel. Wij zullen je voorzien van water en handdoeken voor elke sessie.

De gunstige effecten kunnen zijn: stimulatie van het immuunsysteem, een goede cardiovasculaire conditie (een lage hartslag in rust en een lage bloeddruk), vermindering van melkzuur, gewichtsverlies, calorieverbruik, pijnverlichting, vermindering van ontstekingen, vermindering van cellulitis, afname van stressniveaus en uitscheiding van zware metalen. Niet slecht voor alleen maar in een sauna zitten!!!

Ja, als je hemofilie hebt, MS, zwanger bent, of een pacemaker heeft kan je beter geen infrarood sauna therapie gebruiken (of in ieder geval eerst overleggen met jouw specialist voordat je dit doet). Als je momenteel onder medische behandeling staat en medicijnen gebruikt voor een bepaalde aandoening, raadpleeg dan een arts voordat je nieuwe therapieën begint. 

Elke standaardsessie duurt 40 minuten en omvat alle drie de golflengtes (dichtbij, midden, veraf) ingesteld op 100% om de maximale gezondheidsvoordelen van elk te ontvangen. We stellen de temperatuur van de cabine in op 60 graden, en we kunnen de temperatuur aanpassen naar een lagere of iets hogere temperatuur, afhankelijk van jouw verzoek/voorkeur. In de infrarood cabine kan je gebruik maken van jouw smartphone, een boekje lezen; of klanten kunnen gewoon de lichten dimmen, de stekker eruit trekken en ontspannen. We hebben verschillende, aanpasbare opties om de ervaring van jouw voorkeur te creëren, en we helpen je graag met deze instellingen. We nemen dit allemaal met je door wanneer je hier komt 🙂

Als je metalen pinnen of bouten, kunstgewrichten of andere chirurgische implantaten heeft. Deze reflecteren de infraroodstralen namelijk en kunnen doorgaans niet mee verwarmd worden. Dit is niet geheel uit te sluiten. Wil je toch graag gebruik maken van de infraroodcabine, raadpleeg dan uit voorzorg eerst jouw arts.

Siliconen implantaten kunnen infrarood warmte absorberen. Wil je toch graag gebruik maken van de infraroodcabine, raadpleeg dan uit voorzorg eerst jouw arts.

 

Net als bij elke andere vorm van wellness of fitness, zal je meer resultaat zien naarmate je het vaker doet! De aanbevolen frequentie hangt echter af van jouw individuele gezondheids- en wellnessdoelen en uw levensstijl. Klinische studies hebben de doeltreffendheid aangetoond van drie sessies per week voor gerichte therapieën, en veel klanten passen hun infraroodtherapiesessies aan en integreren ze in hun gewone routines en post-workouts. Of het nu één keer per week is, minder, of meer, wij hebben aankoopopties om infraroodsauna-therapie gemakkelijk in jouw schema te integreren.

Indien één van de volgende condities op jou van toepassing is, raadpleeg jouw arts alvorens gebruik te maken van onze Infrarood Sauna.

Zwangerschap
Zwangere vrouwen mogen geen infraroodsauna of andere therapieën die de lichaamstemperatuur verhogen, gebruiken. Na de geboorte en tijdens het geven van borstvoeding is infraroodtherapie over het algemeen veilig om te hervatten. Raadpleeg echter jouw arts voordat je een sessie boekt.

Pacemakers / Defibrillatoren
De magneten die gebruikt worden om onze sauna’s te assembleren kunnen de pacing onderbreken en de output van pacemakers afremmen. Bespreek met jouw arts de mogelijke risico’s die dit kan veroorzaken.

Cardiovasculaire problemen, zwaarlijvigheid of diabetes
Personen met zwaarlijvigheid of met een medische voorgeschiedenis van hartaandoeningen, lage of hoge bloeddruk, problemen met de bloedsomloop of diabetes dienen voor gebruik een arts te raadplegen.

Medicijnen
Personen die geneesmiddelen op recept gebruiken, moeten het advies van hun arts inwinnen, aangezien sommige geneesmiddelen slaperigheid kunnen veroorzaken, terwijl andere invloed kunnen hebben op de hartslag, bloeddruk en bloedsomloop.

Alcohol- en drugsmisbruik
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is het niet raadzaam om te proberen een kater “uit te zweten”. Alcoholvergiftiging vermindert het beoordelingsvermogen van een persoon; daardoor kan het zijn dat hij/zij zich niet realiseert wanneer het lichaam een negatieve reactie vertoont op grote hitte. Alcohol verhoogt ook de hartslag, die door hittestress nog verder kan toenemen. Het gebruik van alcohol, drugs of medicijnen voorafgaand aan een saunabeurt kan leiden tot bewusteloosheid.

Ouderen
Het vermogen om de lichaamstemperatuur op peil te houden neemt af met de leeftijd. Dit is vooral te wijten aan problemen met de bloedsomloop en een verminderde zweetklierfunctie. Het lichaam moet zijn natuurlijke afkoelingsprocessen kunnen activeren om de lichaamstemperatuur op peil te houden. Als je ouder wordt, begin dan bij een lagere temperatuur en niet langer dan 15 minuten aan een stuk.

Chronische aandoeningen/ziekten die gepaard gaan met een verminderd vermogen om te zweten. 

Multiple sclerose, tumoren in het centrale zenuwstelsel en diabetes met neuropathie zijn aandoeningen die gepaard gaan met een verminderd zweetvermogen. Raadpleeg een arts.

Hemofiliepatiënten / Personen met bloedingsneiging
Het gebruik van infrarood sauna’s moet worden vermeden door personen die vatbaar zijn voor bloedingen.

Koorts & ongevoeligheid voor warmte
Personen die ongevoelig zijn voor warmte of koorts hebben, mogen de sauna niet gebruiken totdat de koorts is gezakt.

Gewrichtsletsel
Recent (acuut) gewrichtsletsel mag de eerste 48 uur niet worden verwarmd of totdat de gezwollen symptomen afnemen. Gewrichten die chronisch warm en gezwollen zijn, kunnen slecht reageren op een krachtige verwarming van welke aard dan ook. 

Als je metalen pinnen of bouten, kunstgewrichten of andere chirurgische implantaten heeft. Deze reflecteren de infraroodstralen namelijk en kunnen dus niet mee verwarmd worden. Dit is niet geheel uit te sluiten. Wil je toch graag gebruik maken van de infraroodcabine, raadpleeg dan uit voorzorg eerst jouw arts.

Siliconen kunnen infrarood warmte absorberen. Wil je toch graag gebruik maken van de infraroodcabine, raadpleeg dan uit voorzorg eerst jouw arts. 

Onze Infrarood sauna en behandelingen zijn bedoeld voor personen van 18 jaar en ouder. Klanten jonger dan 18 jaar moeten een ouder of voogd een toestemmingsformulier laten ondertekenen.

Ja, in onze sauna kan je met 2 mensen comfortabel zitten en de golflengtes worden geprojecteerd op basis van de lichamen in de sauna, dus met twee zal de effectiviteit van jouw sessie niet beïnvloeden. Let op: alle sauna’s worden privé gereserveerd, dus je deelt nooit met een vreemde.

Helaas niet, want deze therapie wordt niet erkend door de ziektekostenverzekeraars. Hopelijk zal de gezondheidszorg de voordelen ervan gaan inzien naarmate de vraag ernaar toeneemt.

FAQ Cupping

Deze vorm van cupping is een combinatie met manuele therapie.  Afvalstoffen kunnen zich ophopen in het lichaam. We zien dit met name terug in het bindweefsel. Ze kunnen verklevingen veroorzaken vetophopingen, blokkades en trauma. Cupping helpt om ruimte en beweging te creëren in de lagen van fascia, of bindweefsel, die in de loop der tijd aan elkaar vast zijn gaan zitten. Het verhoogt de doorbloeding, vermindert spierspanning en onttrekt gifstoffen aan het weefsel. Door het masseren met de cups maak je het bindweefsel waar veel afvalstoffen in opgeslagen zijn los en gaat je lichaam deze afvoeren.

Cupping is veilig, zolang je naar een goed opgeleide therapeut gaat.

Het gecupte gebied  kan tijdelijk voelen als mild ongemak met eventueel wat rode of blauwe plekken. Dit trekt vaak met een week geheel weg. Ondanks het ongemak voelt het gebied vaak al vrijer.

Cupping kan op sommige plekken gevoelig zijn. Met name de plekken waar verklevingen en ophopingen zitten kan het gevoeliger zijn, al voelt men ook snel een verlichting na de behandeling.

Ik adviseer je comfortable kleding te dragen. Alleen de gebieden die gecupt gaan worden zal je ontdoen van kleding. Tijdens de behandeling wordt je zoveel mogelijk toegedekt met een handdoek of een deken zodat je comfortabel op de behandeltafel ligt. 

Er zijn mogelijkheden om je even op te frissen mocht je dat willen.

Na de cuppingsessie voelt het behandelde gebied vaak al vrijer en losser. Het is belangrijk om veel te blijven drinken om de afvalstoffen af te voeren. De behandelde plekken kunnen een beetje beurs voelen voor enkele dagen. 

Cupping helpt om ruimte en beweging te creëren in de lagen van fascia, of bindweefsel, die in de loop der tijd aan elkaar vast zijn gaan zitten. Het verhoogt de doorbloeding, vermindert spierspanning en onttrekt gifstoffen aan het weefsel. Door het masseren met de cups maak je het bindweefsel waar veel afvalstoffen in opgeslagen zijn los en gaat je lichaam deze afvoeren. Knopen schieten los, afvalstoffen en verklevingen met vet schieten los en alles wordt weer doorbloed en gevoed en alles kan afgevoerd worden.

Cupping kan helpen bij het verminderen van pijn of spanning in verband met een auto-immuunziekte, en kan het lichaam helpen bij het afvoeren van opgebouwde gifstoffen en ontstekingen. Cupping is bij uitstek geschikt is voor het verzachten of voorkomen van klachten zoals: pijnlijke spieren, rugklachten, schouderklachten, spijsverteringsproblemen. 

Voor het beste en snelste resultaat adviseren om ruim van te voren (1 a 2 weken) jouw voeding aan te passen. Je wordt hier vooraf over geïnformeerd. 

Veel water drinken de aankomende dagen en met name de eerste dag rust pakken. 

Een cuppingsessie kan een 30/60 min duren afhankelijk van de wensen en in overleg.

De gebieden die gecupt zijn hebben een herstel van 7-10 dagen nodig voor een mogelijke vervolgafspraak .

Dit is afhankelijk van de klacht. Soms is 1 a 2 behandelingen voldoende. Bij meer chronische klachten kan het soms fijn zijn om met enkele regelmaat het gebied los te blijven maken.

We behandelen niet in de volgende gevallen:

 • Zwangerschap/ borstvoeding
 • Bloedverdunners
 • Permanente fillers/botox/bilimplantaten
 • Hemofilie
 • Littekenweefsel jonger dan 4 maanden
 • Ernstige lever, nier en hartaandoeningen
 • Trombose
 • Als je net gevaccineerd bent ( 1 week wachten)
 • Na operatie (vooral na liposuctie) meerdere maanden wachten op dat gebied
 • Na chemo, min 1 jaar wachten

Indien één van de volgende condities op jou van toepassing is,  advieseer ik jouw arts te raadplegen alvorens gebruik te maken van onze cupping behandelingen.

 • Kanker
 • Koorts
 • Botbreuken/kneuzingen
 • Diabetes
 • Epilepsie
 • Hart- en vaatziekten
 • Hernia
 • Luchtwegproblemen
 • Irritatie van de huid zoals zonnebrand, open wondjes of bloedingen.
 • Hoge/lage bloeddruk
 • Psychische problemen
 • Huidaandoeningen

Onze behandelingen zijn bedoeld voor personen van 18 jaar en ouder. Klanten jonger dan 18 jaar moeten een ouder of voogd een toestemmingsformulier laten ondertekenen.

Wil je zeker weten dat je verzekeraar de behandeling geheel of gedeeltelijk vergoed?
Met deze gegevens kan je het controleren bij jouw verzekering.

AGB code praktijk : 90091433
ABG code behandelaar:  90114411

Prestatiecode 24005 Natuurgeneeskundige therapie

FAQ Kuur op maat

Detoxen is het ontgiften van het lichaam door het afvoeren van afvalstoffen. Detoxificatie is een lichaamseigen proces. Het lichaam beschikt zelf over een belangrijke ontgiftende functie, het zelfreinigend vermogen. Gifstoffen worden onschadelijk gemaakt en vervolgens uitgescheiden door uitscheidingsorganen: de lever, nieren, darmen, lymfe longen, slijmvliezen en de huid.

Met actief detoxen gaan we het lichaam ondersteunen in het zelfgenezend (zelfreinigend vermogen) Dit kan je op 2 manieren combineren.

 1. Door voeding: vast voedsel te verminderen en meer te gaan drinken en andere accenten
 2. Via steun en stimulatie van de uitscheidingsorganen.

Detoxen is veilig als je het op de juiste manier doet. Iedereen is anders en daarom is het belangrijk om te kijken wat passend is voor jouw situatie en wat kan binnen jouw mogelijkheden. Daarbij help ik je graag.

Detoxen begint altijd met een voorbereidingsfase, de detoxfase en ook weer een opbouw fase.
Er zal altijd sprake zijn van een aanpassing in de voeding. Dit kan een milde kuur zijn maar ook  sapvasten of watervasten hoort tot de mogelijkheden. Daarnaast wordt er gekeken naar welke ondersteunende behandelingen en supplementen jou extra kunnen ondersteunen tijdens de detox. Ieder mens is anders, heeft andere klachten en afhankelijk van de belasting maken we samen een passend plan. We blijven het ook monitoren en kunnen op elk moment de behandeling aanpassen.

Het effect van de kuur is een half jaar merkbaar. (oude)klachten en symptomen komen niet meer terug, de energie en uithoudingsvermogen zijn toegenomen. Ook de slaap en stemming zijn verbeterd.

Vaak zijn de volgend effecten een half jaar merkbaar:

 • (oude)klachten en symptomen komen niet meer terug
 • Energie en uithoudingsvermogen zijn toegenomen
 • De slaap en stemming zijn verbeterd
 • Strakkere gezichtshuid
 • Vermindering onderkin en rimpels
 • Normalisering lichaamshouding Bovenrug-nek, onderrug-billen, buikomvang
 • Verbetering vitaliteit en stemming

De duur van een kuur gaat altijd in overleg. Over het algemeen is een milde kuur 1 tot 3 weken en een strenge kuur 5 tot 10 dagen.

Nee. Vrouwen die zwanger zijn, mogen geen detoxkuur volgen.

De resultaten van een kuur zijn +/- een half jaar merkbaar. Je zou elk half of elk jaar een kuur kunnen herhalen.

Indien één van de volgende condities op jou van toepassing is, adviseer ik jouw arts te raadplegen alvorens gebruik te maken van onze kuurprogramma’s.

 • Uitputtingstoestanden
 • Direct na operaties
  Kanker, ernstige ziekten
 • Acute infectie ziektes (bv longontsteking)
 • Gebruik van zware medicamenten (corticosteroïden, schildklierhormonen, insuline, orale diabetica)
 • Tijdens zwangerschap en borstvoeding
 • Jonge kinderen, hoog bejaarden
 • Boulima, anorexia
 • Psychische ziekten

Onze behandelingen zijn bedoeld voor personen van 18 jaar en ouder. Klanten jonger dan 18 jaar moeten een ouder of voogd een toestemmingsformulier laten ondertekenen.

Wil je zeker weten dat je verzekeraar de behandeling geheel of gedeeltelijk vergoed?
Met deze gegevens kan je het controleren bij jouw verzekering.

AGB code praktijk : 90091433
ABG code behandelaar:  90114411

Prestatiecode 24000 Orthomoleculaire geneeskunde 

Prestatiecode 24005 Natuurgeneeskundige therapie

FAQ Overig

Cupping en de kuur op maat komen in aanmerking voor vergoeding vanuit de aanvullende verzekering. Wil je zeker weten dat je verzekeraar de behandeling geheel of gedeeltelijk vergoed?
Met deze gegevens kan je het controleren bij jouw verzekering.

AGB code praktijk : 90091433
ABG code behandelaar:  90114411

Prestatiecode 24000 Orthomoleculaire geneeskunde 

Prestatiecode 24005 Natuurgeneeskundige therapie

Voor meer informatie zie: Kwaliteitstherapeuten
Licentie: CAT Vergoedbaar
KVK: 87607034

Helaas is er een trap naar beneden waardoor de ruimte helaas niet toegankelijk is voor rolstoelen.

Behandelingen die niet door kunnen gaan, dienen minimaal 24 uur van tevoren te worden afgezegd. De afspraak wordt dan niet in rekening gebracht? 

Dat kan, bel app of mail mij voor het maken van een afspraak. Graag gepast betalen.

We werken uitsluitend op afspraak. Een verwijsbrief is niet nodig!